Att betta på sport

Tycker du också om att följa med i hur det går för ditt favoritlag? Innan du börjar spela på din favoritsport är det några saker som kan vara bra att känna till. Det samma gäller om du vill spela på en sport som du inte känner till lika väl. Genom att du lär dig fallgroparna blir det inte bara roligare att spela och tippa utan du ökar även dina vinstchanser. Tack vare att många idag har en smarttelefon är det enklare än någonsin att lägga ett vad på en spelsida.

Det är också möjligt att spela från din dator eller annan mobil enhet. Naturligtvis kan du också lämna in en kupong i en fysisk affär och i vissa fall lägga ett vad i anslutning till sporten som vid trav. I Sverige är några vanliga sporter att både spela på exempelvis fotboll, ishockey, tennis och skidor. På andra sidan jordklotet är amerikansk fotboll, rugby och snooker populära. Tack vare de många olika bettingsidorna har du möjlighet att även spela på dessa och i vissa fall även livestreama matcherna. När du vill spela på en match är det vanligaste att tippa på vilka som vinner eller på resultatet samt vilka som vinner hela ligan eller cupen. När du spelar på nätet kan du också spela både livespel och något som kallas för flexi-betting. Flexibet erbjuds ofta i ovanliga kombinationer och innebär att du inte betalar hela kostnaden av ursprungsinsatsen. Istället köper du in dig med en viss procent. Dessutom delas den totala prispotten mellan alla vinnarspel. Detta lämpar sig bra när du går mer på gissning än statistik.

Bra råd för att starta

En mycket viktig sak att tänka på är att du endast spelar för pengar som du har råd att förlora och inte tar av de pengar som ska vara till mat, hyra och andra viktiga utgifter. Avsätt även tid för socialt umgänge och motion. En annan viktig punkt är att vara påläst om den sport som du vill satsa på. Bettingsidorna brukar ha en avdelning för varje sport där du kan läsa statistik för ett visst lag eller för specifika spelare. De vana oddsspelarna litar mer på statistik, resultat och kunskap än ren tur. Har du stor kunskap om en specifik sport kan du spela enligt metoden som kallas för under/över. Då ska du försöka att förutse om en match blir målrik eller ej. I de flesta fotbollsmatcherna görs mellan 2.4 och 2.6 mål. Du som spelare erbjuds att titta på de flesta av dessa matcher i en livestream genom din dator eller mobila enhet. Det är mycket möjligt att du kan livebetta på dessa matcher. Det innebär att du då kan lägga ett vad när matchen spelas. Tippa exempelvis på vem som gör nästa mål, slår ut bollen eller får ett gult kort. Sporter som lämpar sig bra för livebetting är fotboll och tennis. Oavsett vilken sport du vill spela på är det viktigt att du känner till hur odds fungerar. Spelar du på att en åkare vinner i exempelvis en skidtävling med oddsen 3,5 betyder det att du får tillbaka 3,5 gånger din insats vid vinst. 3,5 motsvaras också av sannolikheten att just din åkare vinner. Dela 1 med oddset för att räkna ut chansen. I detta exemplet blir sannolikheten 28,57%.

Att tänka på som ny spelare

  • Lär dig om sporten och dess utövare för att öka dina vinstchanser
  • Läs på om vad odds innebär
  • Spela aldrig för mer än du har råd att förlora

Olika satsningstyper

  • Det finns flera olika typer av satsningar som kombinationsspel, över/under och handikappspel.
  • Lär dig skillnaden mellan dessa och när du bör använda dig av vilken metod.
  • Ett livebet kan göras under pågående match.

Att välja spelsida

Idag finns det mängder med olika spelsidor. Vissa erbjuder casinospel som slots, bords- och tärningsspel samt möjlighet att sportbetta. Andra är renodlade sportbettingsidor. Välj det alternativ som passar din spelstil bäst. De flesta sajter erbjuder någon form av välkomstpremie när du registrerar dig som en ny kund och gör din första insättning. Inte sällan består denna gåva av en matchningsbonus på ditt insatta belopp samt eventuell cashback. Jämför gärna några olika sajter och läs recensioner vad andra tycker om sidorna innan du registrerar dig. Det är viktigt att sajten har en fungerande kundtjänst om det skulle uppstå problem, att de kan erbjuda vanliga och säkra betalsätt, att dina personuppgifter lagras på ett säkert sätt och att din personliga information sänds i krypterad form. En sajt kan också ge gratisspel eller free bets vilket innebär att du får riskfria spel. Det som är viktigt att komma ihåg är att dessa gratisspel nästan alltid omfattas av omsättningskrav. Läs alltid regler och villkor innan du accepterar en bonus. Tänk på att det ska vara roligt att betta. Det är underhållning likväl som att gå på bio eller att gå ut och dansa. Försök inte heller att vinna tillbaka dina eventuellt förlorade pengar utan acceptera en förlust. Agera inte på impuls utan ha gärna en plan över hur ditt spelande ska se ut. Är du helt ny på vadslagning är en rekommendation att du börjar satsa pengar på en sport eller idrott du är intresserad av och har en del kunskap kring. Därefter kan du läsa på och lära dig om andra sporter.